siłownia

Objętość, intensywność i jakość obciążeń, plany treningowe

siłownia

Postprzez pawel » Wto Cze 30, 2009 11:09 am

Hey;] przygotowuje się od pół roku do maratonu, plan który sobie realizuje nie zawiera żadnych ćwiczeń na siłowni. Owszem biegam jakieś treningi siłowe typu podbiegi, ale rozchodzi mi się tutaj raczej o typową siłownie z sztangą. Czy jest to element, który jest mi potrzebny jak osoba biegającym na bieżni? Mam 19lat 65kg/180cm
pawel

Dołączenie: Wto Cze 30, 2009 10:14 am

Re: siłownia

Postprzez biegacz84 » Czw Lip 02, 2009 12:42 pm

żeby pobieć maraton przede wszystkim trzeba mieć przygotowanie kondycyjne. Owszem sprawność i siła także są ważne, ale nie aż tak ważne jak przy treningu na bieżni. Zalecane są ćwiczenia siłowe (pomki, brzuszki, grzbiety) dla wzmocnienia mięśni, ale myślę że sztanga jest niepotrzebna. takie ćwiczenia można wykonywać kilka razy w tygodniu bo treningu głownym w domu. A siłę biegową można robić podobnie jak przy treningu na bieżnie ( skipy A,B,wyskoki, wieloskoki, podbiegi) ciekawe ćwiczenia proponuje Jerzy Skarżyński w swojej książce "Biegiem przez Życie", do książki jest załączona plyta DVD wraz z tymi ćwiczeniami. Książka dobra zarówno dla początkujących jak i zaawansowanych biegaczy.POLECAM
biegacz84

Dołączenie: Czw Maj 21, 2009 4:48 pm

Powróć do Trening

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość